Eρώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη

Eρώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, με θέμα «Παντελής έλλειψη υποδομών στη Ρόδο».

To κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Tα θλιβερά γεγονότα της Ρόδου με την απώλεια τεσσάρων ανθρώπων με υποχρεώνουν να υποβάλω την ίδια ερώτηση που είχα υποβάλλει και στον κ. Γερουλάνο για την εγκληματική έλλειψη υποδομών στη Ρόδο. Οι ελλείψεις στις τουριστικές υποδομές των Δωδεκανήσων με την πάροδο των ετών όχι μόνον δεν εξαλείφθηκαν αλλά μάλλον αυξήθηκαν.

Η τελευταία κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο από αυτούς χάθηκαν στα νερά ενός χειμάρρου, μέσα στην κοίτη του οποίου είχε κατασκευαστεί ένας δρόμος, από όπου κάθε χρόνο περνούσαν και περνούν εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται από το αεροδρόμιο της Ρόδου προς την πόλη.

  • Το λιμάνι της Ρόδου που επί χρόνια κατασκευάζεται αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι η αιτία για πολλά κρουαζιερόπλοια είτε να αποφεύγουν τη Ρόδο και να κατευθύνονται στην απέναντι τουρκική ακτή είτε να ελλιμενίζονται μόνο για λίγες ώρες.
  • Το ίδιο συμβαίνει και με τα γιοτ που κατευθύνονται στις απέναντι τουρκικές ακτές γιατί επί 60 χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μια μαρίνα όταν οι απέναντι ακτές από χρόνια διαθέτουν 10.
  • Ο βασικότερος δρόμος του νησιού που συνδέει τη Ρόδο με τη Λίνδο, όχι μόνον δεν έχει ολοκληρωθεί επί σειρά ετών αλλά είναι και παγίδα όπου σκοτώνονται δεκάδες ντόπιοι και τουρίστες σε τροχαία δυστυχήματα κάθε χρόνο.
    Είναι θλιβερό αλλά πρέπει να λεχθεί ότι το πρώτο νησί σε εισροή συναλλάγματος στη χώρα, δηλαδή η Ρόδος, έχει κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Έτσι, ενώ η Ελλάδα εισπράττει από τη Ρόδο πακτωλό ευρώ, της αποδίδονται ψίχουλα. Οι κύριες υποδομές που διαθέτει είναι υποδομές που κατασκευάστηκαν επί ιταλοκρατίας. Λόγω των φυσικών καλλονών του νησιού μάλιστα, οι Ιταλοί σχεδίαζαν να καταστήσουν τη Ρόδο τουριστικό κέντρο στη Μεσόγειο, ανάλογο του Μονακό.

Διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν επί σειρά ετών να πανηγυρίζουν οι υπουργοί τουρισμού για την αύξηση των τουριστών όταν γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια – λόγω των ταραχών στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής – οι τουρίστες των χωρών αυτών, κατευθύνθηκαν σε όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα υπήρξε δυστυχώς τελευταία, αφού οι υπόλοιπες χώρες κέρδισαν πολλαπλάσιους τουρίστες.

Όλα αυτά πρέπει να σας προβληματίσουν γιατί οι εγκληματικές παραλείψεις στις υποδομές βλέπουν τη δημοσιότητα στον διεθνή τύπο και μετά από μερικά χρόνια – όταν θα εξομαλυνθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική – ο τουρισμός της χώρας μας θα αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου, όσον αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία, με πρώτες την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται η Υπουργός Τουρισμού:

  1. Τι μέτρα θα λάβει σε συνεργασία με συναρμόδιους υπουργούς ώστε να πάψει να διασύρεται η χώρα στο διεθνή τύπο από γεγονότα που αναμφισβήτητα πλήττουν τον ελληνικό τουρισμό.
  2. Εάν υπάρχει σχέδιο με χρονοδιάγραμμα ολοκληρώσεως των έργων υποδομής.»